Perlová sukňa a opätky

 

Po nejakom čase som opäť raz rada, že som si vo všetkom tom predprázdninovom zmätku, zhone a chaose našla tú chvíľu na napísanie tohto článku a stvorenie pár fotografií spolu s Peťkom. Pravda je, že dnes nebudem rečniť iba o outfite. Prvýkrát mám na sebe perlovú sukňu, tak vám o nej napíšem aspoň ten riadoček, plus som čítala veľmi, naozaj veľmi stručnú históriu vysokých opätkov, o ktorú by som sa tiež rada podelila (keďže opätky sú dôležitou súčasťou môjho dnešného outfitu).

Prečo sú vysoké podpätky tak nepohodlné? Pre začiatok poviem, že v tomto smere sa toho za posledných 100 rokov veľa nezmenilo. Pôvod vysokých opätkov siaha až do pätnásteho storočia, do Iránu, kde ich nosili vojaci, aby ich nohy pevne držali v strmeňoch. Pôvodné topánky neboli vyrobené na to, aby sa v nich stálo. Iránski migranti priniesli tento topánkový trend do Európy, kde ich začali nosiť aristokrati mužského pohlavia, aby sa ukázali vyšší a viac obávaní. Po francúzskej revolúcii, vyšli vysoké podpätky z mužskej módy, ale začali sa využívať v tej ženskej. Boli vnímané ako ľúbostný symbol, čo je evidentné na francúzskych pohľadniciach z prvej dekády  devätnásteho storočia. Odvtedy sa toho veľa nezmenilo. Opätky sú stále vnímané viac ako dekoratívne než ako funkčné, ale pravda je, že veľa známych umelcov a značiek sa neustále pokúša vytvoriť topánky na vysokom podpätku, ktoré sú lahodné pre oči a zároveň pohodlné na nosenie.

OUTFIT

Základom dnešného outfitu je perlová sukňa, ktorú mám dnes prvýkrát na sebe. Kúpila mi ju mamina a mne sa hneď zapáčila. Zapáčil sa mi strih, farba, materiál i perly. Už dlhšie som uvažovala, že si zoženiem takýto perlový kúsok, akoby mi mamina čítala myšlienky. Žiaľ, nejaký čas bola odložená, pretože som nemala ani len predstavu o tom, čo si k nej obliecť. Až raz, keď som našla stratené tyrkysové tielko, ma napadlo ho vyskúšať spolu s obľúbeným svetríkom modrých odtieňov. A myslím si, že som to zvládla celkom dobre. K outfitu som doladila nie práve obyčajné čierne pančušky a na rozžiarenie žlté lodičky. Dozdobila som sa aj perlovo-motýľovým setom bižutérie v striebornej farbe a jemným asymetrickým prstienkom. A aby mi nebola zima, keďže leto ešte, žiaľ, nie je ani len na obzore, navrch som si obliekla biely kabátik.

 

Želám vám krásny Zelený štvrtok a je mi ľúto, že som práve dnes nenašla vo svojom šatníku vôbec nič zelené 🙂